Als ouder wil je het beste voor je kinderen, vooral als het gaat om hun gezondheid en veiligheid. Een onderwerp dat steeds vaker opduikt in gesprekken over kindvriendelijke producten is Bisfenol A, beter bekend als BPA. In dit blogartikel duiken we dieper in op wat BPA is, waarom het schadelijk kan zijn, en hoe je het kunt vermijden in producten die je dagelijks gebruikt.
Wat is BPA?
BPA is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van bepaalde kunststoffen en harsen. Het wordt vaak gevonden in polycarbonaatkunststoffen, die worden gebruikt om stevige en heldere producten te maken zoals waterflessen, lunchbakjes, en zelfs speelgoed. BPA is ook aanwezig in epoxyharsen die worden gebruikt om de binnenkant van metalen producten zoals blikjes voor eten en drinken te coaten.
Waarom is BPA Zorgwekkend?
De zorgen over BPA komen voort uit de mogelijkheid dat het in eten en drinken kan lekken wanneer producten die BPA bevatten, worden verhit in de magnetron of worden beschadigd. Dit zou problematisch kunnen zijn, omdat BPA een synthetische oestrogeen (belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon) is, wat betekent dat het de hormonen in het menselijk lichaam kan verstoren.
Studies hebben aangetoond dat BPA borstcellen kan beïnvloeden, waardoor ze meer vatbaar worden voor kanker. De impact van BPA op borstgezondheid wordt nog steeds onderzocht, maar de huidige bevindingen zijn alarmerend.
Grote bronnen van blootstelling aan BPA
Bonnetjes en thermisch papier: Dit verwijst naar de bonnetjes die we vaak krijgen bij winkels en restaurants. Ze zijn gemaakt van thermisch papier dat BPA kan bevatten.
Blikvoer: Veel conservenblikken zijn bekleed met een hars dat BPA bevat om de houdbaarheid van voedsel te verlengen en corrosie van het blik te voorkomen.
Polycarbonaat plastic: Dit is een type plastic dat vaak wordt gebruikt in de productie van herbruikbare flessen en plastic lunchboxen. Het kan BPA lekken, vooral wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen.
Tandheelkundige sealants: Dit zijn beschermende coatings die op de tanden worden aangebracht om ze te beschermen tegen gaatjes. Sommige kunnen sporen van BPA bevatten
Hoe BPA te Vermijden
Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om de blootstelling aan BPA te minimaliseren of te vermijden:
1. Vermijd Verhitting van Plastic: Als je het 'BPA-vrije' label niet vertrouwd, verhit dan sowieso geen plastic lunchbakjes in de magnetron of vaatwasser, aangezien dit de kans vergroot dat BPA in voedsel en dranken lekt. Gebruik in plaats daarvan glas of keramiek voor het opwarmen van het eten en doe het vervolgens in de lunchbox of drinkfles.
2. Let op de Recyclingscode: kijk naar de recyclingscode op plastic producten. Vermijd producten met de code 3 (PVC) en 7 (PC), aangezien deze vaak BPA kunnen bevatten. Kies in plaats daarvan voor producten met de codes 1, 2, 4, of 5, die doorgaans als veiliger worden beschouwd.
4. Beperk Geblikt Voedsel: Vermijd indien mogelijk ingeblikt voedsel, aangezien de binnenkant van blikjes vaak is bekleed met BPA-bevattende epoxyhars. Kies in plaats daarvan voor vers of bevroren eten, of zoek naar merken die specifiek aangeven BPA-vrije blikjes te gebruiken.
5. Kies voor Alternatieve Materialen: Overweeg alternatieven voor plastic zoals glas, roestvrij staal, en siliconen voor voedselopslag en drinkbekers. Deze materialen bevatten geen BPA en zijn veiliger voor dagelijks gebruik.
6. Pas op voor kassabonnen, aangezien veel thermische papiersoorten BPA bevatten.
Veel fabrikanten zijn zich bewust van de zorgen over BPA en bieden nu BPA-vrije alternatieven aan, zoals bisfenol S of bisfenol F. Het is lang niet altijd duidelijk of deze alternatieven ook beter zijn, omdat naar de gezondheidseffecten van deze stoffen meestal minder onderzoek is gedaan dan naar BPA. Maak dus bewuste keuzes voor de gezondheid en veiligheid van je gezin door bovenstaande informatie in acht te nemen.
De Toekomst van BPA en Gezondheid
De bewustwording rond BPA is de laatste jaren sterk toegenomen, en dit heeft geleid tot meer onderzoek en regelgeving. Veel landen hebben nu striktere regels en beperkingen op het gebruik van BPA, vooral in producten die bedoeld zijn voor kinderen. Laten we hopen dat dit zo snel mogelijk ook voor de alternatieve stoffen zal gelden.
Veel van deze informatie is afkomstig van het RIVM en https://thermografie-amsterdam.nl/en/de-verborgen-gevaren-van-bpa-en-borstgezondheid.